Traseu Bicicleta Moldova-Noua - Orsova (obiective care merita vizitate )
Mănăstirea Sf. Ana
Mănăstirea Sf. Ana se află pe Dealu Moşului, un loc care oferă un peisaj unic dominand oraşul Orşova şi imprejurimile. Mănăstirea a fost fondată de jurnalistul Pamfil Şeicaru care luptand aici ca sublocotenent in Primul Război Mondial, a dorit să-şi exprime recunoştinţa in faţa lui Dumnezeu fiincă rămăsese in viaţă după ce fusese ingropat aici de explozia unei bombe. Pentru faptele sale de curaj, lui pamfil Şeicaru i s-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul".
|
|
in timpul regimului comunist, mănăstirea a fost pe rand sanatoriu pentru bolnavii de tuberculoză şi tabără pentru copii, biserica fiind transformată pentru o perioadă intr-un bar apoi intr-o recepţie de motel. in apropiere a fost construit un restaurant, clădire care a trecut in administrarea mănăstirii in anul 1993.
|
Biserica Catolică
Biserica Catolică este considerată o capodoperă arhitecturală a secolului XX, reprezentand totodată o pagină unică in istoria oraşului, biserica fiind puntea de legătură dintre minorităţile din Orşova (germani, cehi, romani şi unguri).
|
Cazanele Mici şi Mari
Cazanele Dunării se află la sud-vest şi nord-est de localitatea Dubova, intre Valea Ogradena şi Ogaşul Turcului. In această zonă Dunărea străbate cea mai ingustă şi mai grandioasă zonă a Defileului Dunării, Cazanele Mari fiind despărţite de Cazanele Mici de bazinetul Dubova.
|
Bustul regelui Decebal
Fiu al lui Scorillo şi succesor al lui Duras-Diurpaneus, Decebal (87-106) ocupa tronul Daciei intr-un moment in care tendinţele expansioniste ale Imperiului Roman, care-şi stabilise durabil frontiera pe linia Dunării, se accentuau rapid. La inceputul secolului 3, la aproape 150 de ani de la afirmarea lui Decebal, istoricul Dio Cassius ii făcea următorul portret: "Era foarte priceput in ale razboiului şi iscusit la faptă, ştiind să aleaga prilejul pentru a-l ataca pe duşman şi a se retrage la timp. Abil in a intinde curse, era viteaz in luptă, ştiind a se folosi cu dibacie de o victorie şi de a scăpa cu bine dintr-o infrangere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor".
|
Mănăstirea Mraconia
Pe soşeaua Orşova- Moldova-Nouă, in Valea Mracunei din apropierea comunei Ogradena Veche, este situată o veche mănăstire, numita "Mracuna". Vechiul lăcaş "stă" ascuns intr-un loc pitoresc in faţa fostului drum Traian de pe malul sarbesc, unde se află "Tabula Traiana". in apropiere sunt "Cazanele", cea mai frumoasă şi fermecătoare porţiune a Dunării.
|
Peştera Ponicova
Peştera Ponicova, cea mai mare din intreg defileul Dunării (galeriile insumează 1660 m) poate fi accesată de pe uscat sau de pe Dunăre cu barca. Este accesibilă şi persoanelor mai puţin experimentate, echipamentul putand fi unul de circumstanţă. Vă recomandăm galeria activă (a raului Ponicova) şi pe cea arhaică (sala cu Coloane a Marelui Şarpe).
|
Tabula Traiana
Tabula Traiana se află pe malul sarbesc, aproape de Cazanele Mici, in dreptul fostului aşezămant al satului Ogradena. Pa malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protecţie. Tabula este fixată in piatră şi pe ea sunt reprezentaţi doi delfini plutind şi un vultur pe cer. Figurinele şi ornamentele sunt sculptate in relief, iar scrisul este cioplit in piatră. Tabula Traiana a fost construită pe Romani, pentru a comemora obstacolele intampinate de armata romană la trecerea Dunării in anul 101 e.n., tabula amintind totodată de lucrările de anvergură efectuate de administraţia romană in această regiune. Dealungul timpului tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii, ea fiind ridicată deasupra lacului de acumulare "Porţile de Fier" o dată cu construirea hidrocentralei "Porţile de Fier 1". |
Hidrocentrala
"Porţile de Fier 1"
Sucursala Hidrocentrale Portile de Fier administreaza cele mai mari hidrocentrale de pe fluviul Dunarea: Portile de Fier I, cu o putere instalata de 1080 MW si Portile de Fier II, cu puterea instalata de 250 MW.
|
|
Lacul cuprinde in principal zona Defileului Dunarii, cel mai mare defileu din Europa, cuprins intre localitatile Bazias si Orsova.
|
Muzeul regiunii
"Porţile de Fier"
In 1881, V. Dimitrescu publică lucrarea Muzeul Severinului in care sunt prezentate monumentele descoperite in jud. Mehedinţi, cat şi antichităţile descoperite intamplător sau prin cercetări sistematice, pe care autorităţile locale le stranseseră intr-un singur loc.
|
|
La 15 mai 1972 s-a deschis muzeul in forma actuală avand două secţii: istorie şi ştiinţele naturii cu un acvariu in care sunt prezentate specii de peşti dunăreni. Ulterior au mai fost create secţiile de etnografie şi de artă.
|
Mănăstirea Vodiţa
Mănăstirea Vodiţa a fost intemeiata intre 1370 şi 1372 pe teritoriul comunei Varciorova, la aproximativ 500 m distanţă de Dunăre, in apropierea frontierei dintre imperiul Austro-Ungar şi Ţara Romanească. Astăzi se mai văd ruinele bisericii mănăstirii, langă care s-a construit in 1995 o biserica de lemn şi un popas turistic. Importanţa mănăstirii a fost deosebită, deoarece se ancerca stoparea expansiunii bisericii catolice şi să se intăreasca autoritatea bisericii ortodoxe.
|
Podul lui Traian
In urma războiului din 101-102 romanii au anexat sudul Olteniei nereuşind insă să cucereasca Dacia. Neampăcat cu acest eşec Traian reia preparativele militare. in acest context s-a construit faimosul pod de peste Dunare - podul de la Drobeta.
|